Nafaka kararını nasıl temyiz ederim?

Eşim bana boşanma davası açtı, boşanma bitti. Boşandık. Hakim eşim çalışıyor olmasına rağmen eşime nafaka bağladı ve eşim benden daha fazla aylık alıyor , çocuk için de nafaka vermeme hükmetmiş. Çocuğun nafakasını anlıyorum da eşim sigortalı çalışıyor olmasına rağmen benim kendisine nafaka vermemi anlamıyorum. Bunu nasıl iptal edebilirim ve temyiz gönderebilir miyim, nasıl gönderebilirim? Tuncay / Hatay

Tuncay bey selamlar,

Boşanma davası süresinde iki türlü nafaka vardır. Bunlardan birincisi yoksulluk nafakasıdır. Yoksulluk nafakası, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan eş için hakim tarafından takdir edilen nafakadır. Boşanmadan sonra, yeterli maaşı olan eşe yoksulluk nafakası verilmez.

İkinci nafaka da tedbir nafakası adı verilen, boşanma davasının sonuna kadar aile birliğinin korunması amacıyla eşe bağlanan nafakadır. Bu nafakanın bağlanmasında kusur veya yoksulluğa düşme aranmaz.

Eğer sizin durumunuzda hakim yoksulluk nafakası vermişse, bunun gerekçeli kararının tarafınıza ulaşmasından itibaren 2 haftalık süre içinde mahkemeye vereceğiniz dilekçe ile temyiz etme hakkınız bulunmaktadır.

Hakim, yoksulluk değil tedbir nafakası vermişse, bu takdirde bu nafaka genelde kararda belirtildiği şekliyle, boşanma kararının kesinleşmesiyle sona erer. Tedbir nafakası bir ara karar olduğu için gerekçeli kararla birlikte temyiz edebilir, ya da veren mahkemesine itiraz edebilirsiniz.

Yayınlayan

Avukat Yasin GİRGİN

Avukat Yasin GİRGİN, 1977 Ankara doğumludur. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş ve sonrasında 2 yıl boyunca Özel Hukuk Master programına devam etmiştir. 2004-5 yılları arasında yaptığı hakimlik dönemi dışında 13 Kasım 2000'den bu yana serbest avukatlık faaliyetini icra etmektedir. 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunan GİRGİN'in 120 köşe yazısı Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştır. GİRGİN, halen superhaber.com'da okur sorularını cevapladığı köşe yazılarını kaleme almaktadır. Çok iyi derecede Almanca ve İngilizce bilen GİRGİN, Alman Uzman Avukatlık Yasası'nı da Türkçe'ye çevirmiştir.

Bir yanıt yazın

Şimdi arayın: 0533 483 9313