Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçmek

Boşanma davaları kanunda düzenlenmiş bir boşanma sebebi dayanak yapılarak açılır. Gösterilen bu boşanma sebebine göre davanın usulü değişiklik gösterebilir: Anlaşmalı boşanma maddesine (TMK 166/3) dayalı olarak açılan boşanma davası taraflardan biri tarafından açılıp diğeri tarafından kabul edebilir. Bu takdirde dava sona ermiş olur, ancak gerekçeli kararın yazılıp taraflara tebliğinden sonra kanun yoluna başvurma süresinin geçmesi ile boşanma kararı kesinleşir.

Genel olarak halk arasında, boşanma protokolü adı altında düzenlenen anlaşmanın imzalanmasından sonra bu anlaşmadan cayılamayacağı düşünülmektedir. Ancak taraflar anlaşmalı boşanma protokolünden, açtıkları anlaşmalı boşanma davasından boşanma kararının kesinleşmesine kadar vazgeçebilirler.

Eşlerden birinin anlaşmalı boşanmaktan vazgeçmesi halinde davaya ne şekilde devam edilir?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne gelen bir davada, taraflar Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşlerin bu yöndeki diğer bir ifadeyle gerek boşanmanın mali sonuçları, gerekse çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu halde anlaşmalı boşanma davasının “çekişmeli boşanma(TMK m. 166/1-2) olarak görülmesi gerekir.

Yargıtay, çekişmeli boşanma davası olarak devam edilmesi durumunda, açıklanan sebeple mahkemece taraflara iddia ve savunmalarının dayanağı bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetlerini içeren beyan ile iddia ve savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın ispatını sağlayacak delillerini sunmak ve dilekçelerin karşılıklı verilmesini sağlamak üzere süre verilip ön inceleme yapılarak tahkikata geçildikten sonra usulüne uygun şekilde gösterilen deliller toplanarak gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermiştir.

YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ 

2016/23751 E. 2018/9872 K. 25.09.2018 T.

Yayınlayan

Avukat Yasin GİRGİN

Avukat Yasin GİRGİN, 1977 Ankara doğumludur. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş ve sonrasında 2 yıl boyunca Özel Hukuk Master programına devam etmiştir. 2004-5 yılları arasında yaptığı hakimlik dönemi dışında 13 Kasım 2000'den bu yana serbest avukatlık faaliyetini icra etmektedir. 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunan GİRGİN'in 120 köşe yazısı Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştır. GİRGİN, halen superhaber.com'da okur sorularını cevapladığı köşe yazılarını kaleme almaktadır. Çok iyi derecede Almanca ve İngilizce bilen GİRGİN, Alman Uzman Avukatlık Yasası'nı da Türkçe'ye çevirmiştir.

Şimdi arayın: 0533 483 9313