Anne Evlenince Velayet Babaya mı Geçer?

2007 yılında Ankara Aile Mahkemesi’nde anlaşmalı olarak boşandık. 2005 doğumlu bir çocuğumuz (erkek) var. Yaptığımız anlaşmaya göre oğlumun velayeti annesinde kalmıştı. Şimdi eski eşimin yeniden evlenmek üzere olduğunu öğrendim. Evlenirse velayeti ben alabilir miyim? Fatih G.

Fatih Bey, velayet sahibi annenin yeniden evlenmesi, tek başına velayetin değiştirilmesini gerektirmez. Ancak annenin çocuğa karşı velayet görevini savsaklaması, gereken ilgiyi göstermemesi ve babayla müşterek çocukla kişisel ilişkisini engellemesi gibi durumlarda velayetin değiştirilmesi gündeme gelebilir.

Çocukla Görüşme Süresi Yetmiyor

Çocuğumuz henüz 11 aylıkken anlaşmalı olarak boşanmıştık. O zaman mahkeme haftada sadece 6 saat, cumartesileri saat 12’den akşam 18’e kadar görmem konusunda karar vermişti. Şimdi çocuk büyüdü ama annesi mahkeme kararında yazanın dışında göstermem diyor. Ne yapmam lazım? Hazım S.

Sizin durumunuzda, boşanma tarihi itibariyle müşterek çocuğun yaşı gözetilerek çocukla baba arasında kısa süreli ve hafta sonları yatılı olmayacak şekilde kişisel ilişki kurulmuş. Ancak aradan geçen süre nedeniyle müşterek çocuğun yaşının büyüdüğü gözetilerek, baba ile çocuk arasında babalık duygularını tatmine elverişli olacak yeterlilikte kişisel ilişki tesisi müşterek çocukla kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi için dava açabilirsiniz.

Ayrı Yaşamak Suç mu?

Eşim 2008 yılında boşanma davası açtı. Ben bu davaya cevap vermedim, duruşmalara da girmedim. Eşimin açtığı dava 2009 yılında reddedildi. O zamandan bu yana ayrı yaşıyoruz. Şimdi bana yeniden bir dava açmış, 3 yıldır ayrı yaşadığımız için boşanmak istediğini söyleyip maddi ve manevi tazminat talep etmiş. Ayrı yaşadığımız için suçlu muyum, tazminat kaybeder miyim? Rıza T.

Eşiniz tarafından açılan ve reddedilen ikinci açılan davaya dayanak teşkil eden ilk boşanma davasının davanın ispatlanamaması nedeniyle reddedilmiş. Yeniden bir araya gelmediğinize göre ve ilk dava retle sonuçlandığına göre bu davadan önce gerçekleşen olaylar size kusur olarak yüklenemez. Bu durumda retle sonuçlanan ilk davayı açarak boşanma sebebi yaratan eşinizin tamamen kusurlu kabul edilmesi gerekir. Aleyhinize maddi-manevi tazminata hükmedilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Nafakayı Yeniden İsteyebilir miyim?

Dava sırasında tazminat haklarımdan ve nafakadan vazgeçtim. Bunları yeniden isteyebilir miyim? Şehnaz K.

Şehnaz Hanım, dava sırasında feragat ettiğiniz bu haklarınızı daha sonra açacağınız yeni bir davayla isteyemeyeceğinizi düşünüyorum.

Yayınlayan

Avukat Yasin GİRGİN

Avukat Yasin GİRGİN, 1977 Ankara doğumludur. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş ve sonrasında 2 yıl boyunca Özel Hukuk Master programına devam etmiştir. 2004-5 yılları arasında yaptığı hakimlik dönemi dışında 13 Kasım 2000'den bu yana serbest avukatlık faaliyetini icra etmektedir. 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunan GİRGİN'in 120 köşe yazısı Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştır. GİRGİN, halen superhaber.com'da okur sorularını cevapladığı köşe yazılarını kaleme almaktadır. Çok iyi derecede Almanca ve İngilizce bilen GİRGİN, Alman Uzman Avukatlık Yasası'nı da Türkçe'ye çevirmiştir.

Bir yanıt yazın

Şimdi arayın: 0533 483 9313