Abilerimin eşime uyguladığı şiddet velayet konusunda etkisi olur mu?

-Eşimle boşanma aşamasındayız. 9 yaşında bir oğlumuz var ve velayet konusunda anlaşamıyoruz. 2 gün önce bu konuda tartışma yaşadığımız esnada tartışmaya ailem de dahil oldu ve 2 abim eşime şiddet uyguladı. Eşim bunu da hakime söyleyeceğini ve oğlumu alabileceğini söylüyor. Ailemin işlediği suç bizim davamızda etkili olur mu?

Velayet düzenlenmesinde en önemli ölçüt, velayeti düzenlenen çocuğun üstün yararıdır. Bunun yanında yeterli idrak gücüne sahip olduğu kabul edilen çocuğun kendisini doğrudan ilgilendiren velayet konusunda bizzat dinlenilerek, görüşlerini gerekçeleriyle birlikte ifade etme olanağı sağlanır. İfade edecekleri görüşlerin, çıkarlarına ters düşmediği takdirde, buna değer verilmesi gerekmektedir. Boşanma davası açıldıktan sonra, mahkeme tarafından uzman görevlendirilerek, çocuğun velayetinin hangi tarafta kalmasının daha iyi olacağına dair kanaatlerini içeren rapor düzenlenir. Eğer çocuk idrak çağında ise kendisine de ana-babadan hangisinde kalmak istediği sorulur. Velayet kendisine bırakılmayan taraf ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulur.

Abilerinizin eşinize uyguladığı şiddete gelince: Bu fiil Türk Ceza Kanunu açısından suç teşkil eder. Eşinizin abileriniz aleyhine suç duyurusunda bulunup cezalandırılmalarını istemek dışında tazminat talepli hukuk davası açma hakkı da bulunmaktadır.

Eşinize uygulanan şiddetin, müşterek çocuğunuz önünde uygulanmış olması halinde çocuğun ruhsal gelişimine etkisi olacağı muhakkaktır. Çocuk için babası, diğer herkesten güçlü olduğunu düşündüğü bir rol modeldir. Çocuğun rol modelinin bu şekilde, üstelik kendi akrabaları tarafından fiziksel saldırıya uğramış olmasının olumsuz etkileri ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilir. Bu nedenle hakimin velayet konusunda karar verirken olayın meydana gelişine bağlı olarak çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimini umursamayan, önemsemeyen tarafa değil de diğer tarafa bırakması daha uygun olabilir. Ancak bu, yukarıda da belirttiğim üzere dosyada rapor hazırlayacak uzmanın raporu  ve diğer deliller ile karara bağlanacak bir konudur.


İlgili İçtihatlar:

2. Hukuk Dairesi 2020/2762 E.  ,  2020/4138 K.

HGK’nın 17.01.2019 tarih 2017/2-2066 esas-2019/15 karar sayılı ilamı

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313