Akıl Hastası Eşe Boşanma Davası

T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2015/5174 K. 2015/19178 T. 22.10.2015

• AKIL HASTASI DAVALI ALEYHİNE ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK SEBEBİNE DAYALI OLARAK BOŞANMA DAVASI AÇILMASI ( Davalının Akıl Hastası Olduğu ve Kendisine Vasi Atandığı – Şiddetli Geçimsizlik Sebebine Dayalı Olarak Boşanma Kararı Verilebilmesi İçin Davalının Davranışlarının İradi Olması Gerektiği/Akıl Hastası Davalının Davranışları İradi Olmadığından Davanın Reddedileceği )

• BOŞANMA DAVASINDA DAVALININ AKIL HASTALIĞI OLMASI VE KENDİSİNE VASİ ATANMASI ( Davanın Akıl Hastalığına Değil Şiddetli Geçimsizlik Sebebine Dayalı Olarak Açıldığı – Şiddetli Geçimsizlik Sebebine Dayalı Olarak Boşanma Kararı Verilebilmesi İçin Davalının Davranışlarının İradi Olması Gerektiği/Akıl Hastası Davalının Davranışları İradi Olmadığından Davanın Reddedilmesi Gerektiği )

• DAVRANIŞLARI İRADİ OLMAYAN AKIL HASTASI KOCA ALEYHİNE ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK SEBEBİNE DAYANILARAK BOŞANMA DAVASI AÇILMASI ( Şiddetli Geçimsizlik Sebebine Dayalı Olarak Boşanma Kararı Verilebilmesi İçin Davalının Davranışlarının İradi Olması Gerektiği/Akıl Hastası Davalının Davranışları İradi Olmadığından Davanın Reddedileceği )

4721/m. 165, 166/1

ÖZET : Dava, şiddetli geçimsizlik sebebine dayalı olarak açılmıştır.

Toplanan delillerden, davalı erkeğin akıl hastası olduğu ve kendisine vasi atandığı anlaşılmaktadır. Akıl hastalığına dayalı bir dava da söz konusu değildir. Şiddetli geçimsizlik sebebine dayalı olarak boşanma kararı verilebilmesi için davalı erkeğin davranışlarının iradi olması gerekmektedir. Akıl hastası davalı erkeğin davranışları iradi olmadığına göre, davanın reddi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek vasisi tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Dava, şiddetli geçimsizlik sebebine ( TMK.m. 166/1 ) dayalı olarak açılmıştır. Toplanan delillerden, davalı erkeğin akıl hastası olduğu ve kendisine vasi atandığı anlaşılmaktadır. Akıl hastalığına dayalı ( TMK.m. 165 ) bir dava da söz konusu değildir. Mahkemece, Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi gereğince boşanma kararı verilebilmesi için davalı erkeğin davranışlarının iradi olması gerekmektedir. Akıl hastası davalı erkeğin davranışları iradi olmadığına göre, davanın reddi yerine kabulü doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle, 22.10.2015 tarihinde karar verildi.

Bu karar, kullanıcılarımızdan Sayın Avukat Gökmen KESKİNSOY tarafından gönderilmiştir.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313