Boşanma Davasında Erkek Dezavantajlı mı?

Boşanma Davasında Erkek Dezavantajlı mı?

  • Merhabalar, eşim bana bir boşanma oyunu oynadı. Memleketindeyken bana telefonda hakaret edip telefonu kapattı. Mesajla hakaretlerine cevap yolladım ama karşılıklı hakaret olduğu belli oluyor. Sonrasında memleketinden yeni taşındığımız eve getirdim. Burada 10 gün huzursuzluk çıkardı ve tartıştık. Son 3 gün tatildeydik. Dönüşte oğlunu istemediğim ve kendini evden kovduğum bahanesiyle polis çağırıp darp izi olmayan ağrı ve eski izden oluşan darp raporuyla boşanma davası açıp beni evimden uzaklaştırdı İftira niteliğindeki diğer iddialarına da cevapları verdik ben de karşı davacı olup görüşme kayıtlarımdaki hakaretlerini ve benim babamın vefatına gelmemesinden tutun, kredi kartındaki eski eşin soy ismini kullanmasını ve babamın hastayken sürekli hakaret ve tehditlerle benim eve gelmemi istediğini tanıklarla sundum. Bu kadın maddi olarak benim her şeyime göz diktiğini belli etmiş maaş olarak her şeyini ayırdığı ve eve ortak harcamalarda katkıda bulunmadığı halde evlilik öncesi aldığım arabaya bile göz dikmiştir. Davanın gidiş hattı nasıl olur? Erkek taraf benim, en büyük çekincem budur.

Bir boşanma davasında, özellikle son bir-iki yılda sosyal medyada, davaların erkekler aleyhine sonçlandığı, erkeklerin hiçbir şeye hakkı olmadığı, ne yaparsa yapmış olsun davaların kadın lehine sonuçlandırıldığı ve takdir hakkının her zaman kadın lehine kullanıldığı şeklinde bir algı oluşturuldu.

Bu algının bir çok nedenle dayanak bulduğunu da söyleyebilirim: örneğin çocuğun velayeti konusunda karar verilirken anneye bırakılması yönünde bir eğilim olduğu bir gerçek. Yargıtay bu konuda çocuğun üstün yararına bakılır görüşünü her kararında belirtmesine rağmen, anne ile babanın velayeti talep etmeleri halinde mahkemelerce anneye üstünlük tanındığı artık inkar edilemez bir uygulama olmuş durumda.

Yine, nafaka konusunda da asgari ücretin nafaka talep etmeye engel olmadığını kabul eden Yargıtay; asgari ücretle çalışan hatta işsiz erkeğin nafaka vermesini de uygun buluyor.

Diğer bir ayrım da tazminatlarda karşımıza çıkıyor: Aynı fiili işlemiş olan kadın aleyhine 1 birim tazminata hükmedilirken erkek bunun en az 2-3 mislini tazminat ödemekle yükümlü tutuluyor.

Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde bile “erkek tarafı benim, en büyük çekincem budur” söyleminizde çok haksız sayılmazsınız. Ancak açılan boşanma davasında her iki eşin kusurlarının eşit çıkması halinde maddi ve manevi tazminat ödemekle yükümlü tutulmayacaksınız.

Eşin Evin Kilidini Değiştirmesi Halinde Ne Yapılır?

  • Bir süredir anlaşmazlık yaşadığım resmi nikahlı eşim beraber yaşadığımız eve girmemi önlemek amacıyla kapı kilidini değiştirdi. Şu anda beni eve almıyor. Tüm eşyalarım evde kaldı, onları da vermiyor. Gidecek yerim olmadığı için oldukça zor durumda kaldım. Kendisinden boşanmak ve bana yaptıkları için suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Teşekkürler.

Medeni Kanun’un 185. maddesine göre eşler, evlilik süresince birlikte yaşamalıdır. Eşlerden biri birlikte yaşamak istemediği için evi terketmişse bu eş aleyhine terk nedeniyle boşanma davası açılabilir. Bir eşin evin kilidini değiştirmesi ve eşini eve almamasını da terk olarak değerlendirebiliriz. Eve almayan eş aleyhine de terk nedeniyle boşanma davası açabilirsiniz.

Evde kalan eşyalarınız için ise, bulunduğunuz yerdeki aile mahkemesine başvurarak kişisel eşyalarınızın polis eşliğinde size teslimini isteyebilirsiniz.

Aldattığını İtiraf Eden Eşin Mahkemede Bunu İnkar Etmesi

  • Eşimin beni aldattığından eminim, kendisi de bunu yalnız olduğumuz bir ortamda dile getirdi. Kendisine tazminat davası açtım. Fakat beni aldattığını ve bunu itiraf ettiğini kabul etmiyor ve yalan söylüyor. Telefon konuşmalarına şahit olduğum halde bunu ispatlayamıyorum. Ne yapmam gerektiği konusunda yardıma ihtiyacım var.

Bir olayın mahkemece var kabul edilebilmesi, o olayın usulüne uygun biçimde açılacak bir dava ile ve hukuki delillerle ispat edilebilmesi gerekir. Bazı durumlarda bir olay mevcut olsa bile, hukuka uygun delillerle ispat edilemediği için mahkemede yok hükmünde olur.

Yani burada önemli olan bir olayın olduğunu bilmek değil onu ispatlayabilmektir.

İlginç bir şekilde, eşiniz sizi aldattığını mahkeme önünde kabul etmiş olsaydı bile mahkeme kabul etmeyecekti. Çünkü Medeni Kanun’un 184. maddesinin 3. bendine göre “tarafların bu konudaki her türlü ikrarları hâkimi bağlamaz.” Yani eşinizin sizi aldattığını, onun mahkemedeki itirafı ile ispatlayamazsınız, buna ilişkin başka delillerinizin olması gerekir.

Kayınvalideye Kötü Davranmak Boşanma Sebebi midir?

  • Hasta olan annem bakıma muhtaç olduğu için bir süredir bizimle kalıyor. Eşim ise bu durumdan rahatsız ve çoğu zaman anneme kötü davranıyor. Benim eşimle hiçbir sorunum yok fakat anneme olan kötü davranışları evimizde huzur bırakmadı. Anneme yaptığı kötü muameleler boşanma sebebi sayılabilir mi?

Bir eş, eşine olduğu kadar eşinin önceki evlilikten çocuklarına, eşinin anne-babasına da saygı göstermek, onların ihtiyaçları ile elinden geldiği kadarıyla ilgilenmek zorundadır.

Bunun aksine davranışlar nedeniyle boşanma davası açılabilir. Bir eşin, diğer eşin anne-babasına kötü davranması manevi tazminat gerektiren bir kusurdur.

Boşanma Davasında Ücretsiz Avukat Desteği Nereden Alınır?

  • Merhaba. 3 yıllık eşimden bir süredir şiddet görüyorum. Ortada bir sorun yokken bile kavga çıkararak bana psikolojik ve bazen de fiziksel olarak zarar veriyor. Yeni doğum yaptığım için çalışamıyorum ve maddi olarak ona bağlı durumdayım. Boşanmak istiyorum fakat bu durumdan utandığım için yakınlarımdan da yardım isteyemedim. Eğer onu bırakıp gidersem daha kötü şeyler yapmasından korkuyorum. Ne yapmalıyım?

Fiziksel yahut sosyal, ekonomik şiddete maruz kalan bir kişi derhal en yakın karakola başvurur ve kendisini bu şekilde şiddet uygulayan kişi aleyhine yaptırım uygulanmasını talep eder.

6284 sayılı Kanun’la birlikte (bu konuda önceden 4320 sayılı Kanun vardı) şiddet mağduru bir eşin korunabilmesi için bürokratik mesafeler kısaltılmaya çalışılmıştır. En yakın karakola başvuru halinde, ilgili ve yetkili memur şiddet uygulayan aleyhinde çok hızlı bir şekilde tedbir kararı almak yetki ve görevindedir. Evden uzaklaştırma olarak isimlendirdiğimiz bu tedbir kararları çok rahatlıkla alınabilmekte ve uygulanabilmektedir. Uygulamada, çok caydırıcı olduğu görülmektedir.

Açılacak boşanma davasında, adres gizliliği de talep edilebilmektedir. Bulunduğunuz yerdeki Baro boşanma davasında ücretsiz avukat desteği de vermektedir. Bunun için ilgili baroya başvurmanız halinde yönergelere göre ihtiyacı olan herkese gereken yardım yapılır.

 

3 thoughts on “Boşanma Davasında Erkek Dezavantajlı mı?”

  1. Almanya da evlilik gerçekleştirdim eşim Alman vatandaşı ama Türk asıllı Türkiye’de 2.ikametgah adresi mevcut dava burda açılacak 1 yıldan az oldu evleneli ben erkek olarak eşimden şiddet gördüm bir kaç kez. nikahtan sonra ilk kez ailemin yanına geldiğimde bu şiddet olayı tekrar gerçekleşti ailemde şahit oldu bunun üstüne eşim Almanya döndü bende ayrılık kararı aldım. Fakat darp raporu felan almadım . Tartışma sebeplerimiz çok basit şeyler öfke kontrol yok kendisinin . Eşimle vajinusmus olduğu için birlikte olmadık. Toplamda birlikte yaşadığımız süre 3 ay nikahımız oldu ama son 3 aydık birlikte kalıyorduk. Ben işimi bırakıp Almanya’ya gittim şuan işsizim. Türkiye’de vize almak için gelmiştik vize işleri olmayınca ben bi süre Türkiye’de kalacaktım bu durumlar sindiremedi . Şimdi ise bu olaylara kaynana terörü görümce terör olduğunu söylüyor böyle bi durum hiç yaşanmadı. nasıl bir yol izlemeliyim hangi konu ile dava açmalıyım yardımcı olurmusunuz

  2. Özgür erdogan

    Ben özgür erdogan 2020 Haziran ayında boşanma davası açtım fakat elimde çok delillerim ve hapis kararı olmasına rağmen eşimin bana uyguladığı ve çocuklarımla tehdit etmesiyle beni zorla ve hile ile feragat ettirdi davamdan ..feragatten 10 gün sonra bana şiddet uygulayarak darp etti ..ve şu anda davami ben istinaf mahkemesine taşıdım .size sorum şudur istinaf ne kadar sürede sonuç alırım vede başka boşanma davası hemen açabilir miyim ..saygılarımla

  3. Merhaba esşim şehir dışında iş seyahetinde olarak bilinirken meğerse şehirdışına hiç gitmemiş o gece bir otelde kalmış.Aldatmadığını yalnız kalmak istediği için bunu yaptığını ofiste uyuduğunu söyledi ancak banka ekstrelerini gizliyor sonra çok baskı yaptım ve otelde kaldığını itiraf etti ama yalnız kaldığıa inanmıyorum.Otelin kamera kayıtlarına nasıl ulaşabilirim.

Yorumlar kapalı.

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313