Mirasın Hükmen Reddi

Mirasın Hükmen Reddi

Mirasın hükmen reddi Türk Medeni Kanunu’nun 605. maddesinde düzenlenmiştir. Bilindiği üzere, Türk Medeni Kanunu’nda mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddi olmak üzere iki türlü ret düzenlenmiştir.

Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır. Mirasın bu reddine mirasın hükmen reddi denilir.

Mirasın hükmen reddi için, mirasbırakanın ödemeden aczi belli olmalı ve tereke benimsenmemiş olmalıdır.

Mirasın Reddedilmiş Sayılması

Mirasbırakanın ölümü tarihinde ödemeden aczi açıkça belli ise miras reddedilmiş sayılır. Mirasbırakanın haksız fiilinden doğan sorumluluk tereke arasında yer aldığından terekenin borca batıklığı bu duruma göre belirlenir.

Yine mirasbırakanın ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır.

Mirasbırakanın ödemeden aczinin resmi belgeyle ispatı zorunlu değildir. Mirasbırakanın ödemeden aczi her türlü delille ispatlanır.

Mirasbırakanın ödemeden aczini ispat yükü davacıdadır. Mirasbırakanın ödemeden aczinin bulunmadığını ileri süren davalı ise bu yönde delillerini bildirmelidir.

Mirasın hükmen reddi davasında mirasçının kabulü varsa dava reddedilir.

Hükmen ret kararı verilebilmesi için dava konusu borcun mirasbırakana ait olduğu anlaşılmalıdır. Yine hükmen ret kararı verilebilmesi için terekenin aktif ve pasifinin belirlenmiş olması gerekir. Böyle bir belirleme olmadan terekenin borca batık olup olmadığı bilinemez.

Mirasın hükmen reddi davasında taraflara delillerini ibraz için süre verilerek gösterdikleri deliller toplanmalıdır.

Mirasbırakanın mal varlığının dava konusu borcu karşılamadığı anlaşılsa bile hükmen ret kararı verilebilmesi için mirasçıların terekeyi açık yahut örtülü olarak kabul etmiş olmaları gerekir.

Mirasın hükmen reddi kararı ancak terekenin benimsenmediği tespit edildiğinde verilebilir.

Mirasın Hükmen Reddi Yetkili Mahkeme

Mirasın hükmen reddi davasında yetkili mahkeme davalının dava tarihindeki yerleşim yeri mahkemesidir.

Mirasın hükmen reddi, yasal ve atanmış mirasçılar tarafından istenebilir. Miras avukatı tarafından dava açılabilir. Mirasın hükmen reddinde mirasın velayeten reddedilebilmesi için küçük için kayyım atanması gerekir. Vesayet söz konusu ise mirasın reddi için vesayet makamının izninden sonra denetim makamının da izni gereklidir.

Mirasın hükmen reddi için açılan dava hasımsız olarak incelenemez. Dava, alacaklılar hasım gösterilerek açılmalıdır.

Mirasın hükmen reddi için açılan dava hasımsız olarak açılmışsa bu sebeple dava reddedilmez, dava alacaklılara yöneltilerek işin esasına girilerek incelenir. Açılan bu davada duruşmaya girilmezse ne olur? Bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Hükmen ret davasında dava sırasında alacak temlik edilmişse, dava husumeti temlik alana yöneltilir.

Mirasın Hükmen Reddi Kesinleşme

Mirasın hükmen reddine ilişkin kararlara karşı karar düzeltme yolu kapalıdır.

Hükmen ret koşulları gerçekleşmişse, mahkeme, mirasbırakanın ölüm tarihinde borca batık olduğunun tespiti ile yetinir; ayrıca davacıların davalıya borçlu olmadığının tespitine karar verilmez.

Mirasın hükmen reddi davası maktu harcı ödenerek açılır.

 

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313