Aldatan Eş Malvarlığından Pay Alabilir mi?

Velayet Değiştirilmesi İçin Dava Çocuk Kaç Yaşına Gelince Açılır?

-Eşimden yeni boşandım. 5 yaşında küçük kızımız var, velayeti annesinde. Hemen velayet değişikliği için dava açabilir miyim yoksa dava açmak için yaş sınırı var mı?

Mahkemelerin bazı kararları kesin hüküm niteliğindedir; yani bir mahkeme bir konuda karar verdiğinde yeniden o konuda bir dava açılamaz. Buna karşın mahkemelerin kimi kararlarında böyle bir nitelik yoktur; karar verildikten sonra hemen aynı konuda yeniden dava açılabilir.

Bir davanın açılabilmesi ile bu davanın lehe bitmesi farklı şeylerdir. Velayet konusunda karar verildikten sonra, mahkemenin kararı her ne kadar kesin hüküm sayılmıyor olsa bile davanın esasının yeniden incelenmesi ve yeniden bir karar verilebilmesi için çocuğun üstün yararını etkileyecek derecede önemli bir değişikliğin meydana gelmiş olması gerekir. Velayet konusunda ister çocuk 3 yaşında olsun, isterse 5 yaşında olsun çocuğun velayetinin değiştirilebilmesi için velayet kendisine bırakılan tarafın bu yetki ve görevini savsaklaması, gereği gibi yerine getirmemesi, çocuğu ihmal ediyor olup olmadığına bakılır.

Diğer yandan velayet konusunda 8 yaşını doldurmuş çocuğun idrak çağında olduğu kabul edilirken, 11 yaşını doldurmuş çocuğa da hangi ebeveynde kalacağı sorulmalıdır. Buna göre, çocuk 12 yaşında iken yeniden velayet davası açılır ise karar verilirken çocuğa daha fazla söz hakkı düşecektir.


Velayet Hakkı Olan Taraf Çocukla Yurtdışına Çıkmak İçin Diğer Taraftan İzin Belgesi Almalı mı?

-Merhaba, ben eşimden 3 yıl önce boşandım, kızımın velayeti babasında, şu an yurt dışına çıkarmak istiyor ama benden muvafakkatname vermemi istiyor ama vermiyorum, muvafakkatnameyi vermememin bir yaptırımı var mı, mahkeme aracılığıyla alabilir mi bu muvaffakatnameyi?

Boşanma davası ile velayet bir tarafa bırakılırken, velayet kendisine bırakılmayan diğer tarafla çocuk arasında da kişisel ilişki kurulur. Anayasa’nın 23. maddesine göre seyahat özgürlüğü bulunmaktadır. Bu hak ile birlikte küçük, velisinin sorumluluğu altında seyahat etme hakkına sahiptir. Çocukla ilgili olarak sadece kişisel ilişki kurabilme hakkına sahip olan diğer tarafın çocuğun seyahat özgürlüğünü kısıtlama yetkisi bulunmamaktadır. Yani, velayet verilen taraf, çocuğa tek başına, pasaport çıkarabilir, çocukla yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere dilediği gibi seyahat edebilir.

Ancak, her hak gibi bu velayet hakkının da kullanılmasında bir sınır mevcuttur. Bu sınır da diğer tarafın kişisel ilişki kurabilme hakkıdır. Eğer, velayet sahibinin çocukla olan seyahati, diğer tarafın kişisel ilişki hakkına zarar verecekse, velayet hakkı çerçevesinde kullanılacak seyahat özgürlüğü mahkeme kararı ile kısıtlanabilir.

Yani, velayet sahibinin, kişisel ilişkiye zarar vermeyecek şekildeki tatil vb amaçlı kısa süreli seyahatleri için diğer taraftan izin (muvafakatname) almasına gerek yok iken; daha uzun süreli, taşınmayı içeren seyahatleri hakkında diğer taraf kısıtlanmak üzere mahkemeye başvurulabilir.


Kusuru Olmayan Eşe Boşanma Davası Açılabilir mi?

-2 senelik evliyim. Eşimle evledikten sonra artık onu eskisi gibi sevmediğimi fark ettim. Kendisinden boşanmak istiyorum fakat o bunu kesinlikle kabul etmiyor. Eşimin mahkemeye sunabileceğim bir kusuru yok tek sebebi artık evliliğimizi sürdürebileceğim bir sevgi taşımıyor olmam. Mahkemenin bu durumda kararı ne olur?

Hukukumuzda boşanma davasının açılabilmesi ve bu davanın boşanma ile bitebilmesi için kusur aranır. Yani kusuru olmayan bir işten boşanılmasını Kanun kabul etmemiştir.

Bir eşe karşı boşanma davası açılabilmesi için onun mutlaka bir kusurunun olması gerekir. Kusursuz eşe karşı açılan boşanma davasına itiraz edilebilir ve bu şekilde reddedilen boşanma dava sayısı düşünüldüğünden daha çoktur.

Bu durumda yapılacak tek şey anlaşmalı olarak boşanma davası açmaktır. Anlaşmalı boşanma davasında, mahkeme, davalı eşin kusurunun olup olmadığını incelemez, tanık ve diğer delilleri talep etmez. Evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilir ve iki eşin de boşanmayı istemeleri halinde boşanmaya karar verilir.


Aldatan Eş Malvarlığından Pay Alabilir mi?

-Eşim beni aldatıyor boşanma davası açtım kusurlu bulundu yine de evlilikte yaptığımız ortak malların yarısını alabilir mi?

Boşanma davalarının hangi nedenlerle açılacağı Medeni Kanunu’un 161. maddesinden başlayarak sayılmıştır. Zina eden eşe karşı Medeni Kanun’un 161. maddesine göre, güven kırıcı davranışlar içinde olan eşe ise Medeni Kanun’un 166. maddesine göre boşanma davası açılır.

Eğer aldatan eşe karşı 161. maddeden yani zina nedeniyle boşanma kararı verilmemiş; yanlış olarak torba maddeden yani 166. maddeye göre evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına ilişkin bir boşanma kararı verilmişse aldatan eş, evlilik birliği içinde edinilmiş mallardan pay alabilir. Boşanma kararının zina ya da hayata kast fiillerine dayanarak verilmiş olması halinde ise edinilmiş mallardan olan alacak hakkı azaltılabilir hatta tamamen kaldırılabilir.


Miras Malları Boşanmada Paylaşıma Girer mi?

-Eşimle ayrılmaya karar verdik. Evli olduğumuz dönemde babamdan ve akrabalarımdan miras kalan mallar üzerime geçmişti. Üzerimde bulunan taşınmazlar boşanma olduğunda mal paylaşımına girer mi?

1 Ocak 2002 tarihinde yapılan değişiklikle eşler evlilik birliği içinde edindikleri malların değerlerini paylaşırlar, ancak bu mallar sadece eşlerin çalışmaları karşılığında sahip oldukları mallardır. Miras kalan ya da eşe bağışlanan mallar bu nedenle boşanma halinde paylaşıma tabi değildir.

1 thought on “Aldatan Eş Malvarlığından Pay Alabilir mi?”

  1. Eşimle davamız 4 yıldır devam ediyor.Bu süreçte başka şehirlerde yaşıyoruz ve çocuğumun geçici velayeti bende.Evlenmeden önce eşim kazanılan tüm para ve mallarını annesinin üzerine geçirdi ve evlilik boyunca böyle davrandılar.İştirak nafakası sahip oldukları imkanların yanında kendini annesinin ücretli çalışanı gösterdiği için son derece az.Eşimin annesi ve babası yıllar evvel boşanmış.Geçen hafta eşimin babası vefaat etti ve eşime büyük bir servet kaldı.Mirastan çocuğum adına hak talebinde bulunabilir miyim?

Yorumlar kapalı.

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313